Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Οι Ιστορίες πίσω από τα τραγούδια των Beatles!



Σίγουρα όσοι αγαπάτε τους Beatles θα το εκτιμήσετε! Πριν λίγο καιρό, όταν είδα το συγκεκριμένο βιβλίο στα χέρια μιας καλής φίλης δεν μπόρεσα να συγκρατήσω τον ενθουσιασμό μου καθώς οι Beatles είναι ένα συγκρότημα που αγαπώ πολύ εδώ και χρόνια! Φυσικά άρχισα να αμέσως να ψάχνω κάποιο βιβλιοπωλείο από όπου θα μπορούσα να το προμηθευτώ μέχρι που τελικά το βρήκα.


Το « A Hard day's write - Οι ιστορίες πίσω από τα τραγούδια των Beatles» είναι αυτό ακριβώς που μαρτυράει ο τίτλος, ένα υπέροχο λεύκωμα σε πολύ προσεγμένη έκδοση στο οποίο καταγράφονται λεπτομερώς οι ιστορίες πίσω από όλα τα τραγούδια των Beatles συvoδευόμενες από πλούσιο και σπάνιο φωτογραφικό υλικό. Άραγε πόσοι από εμάς δεν είχαμε αναρωτηθεί ακούγοντας τα τραγούδια του συγκροτήματος ποια είναι η Λούσι, η Μισέλ, η Έλινορ Ρίγκμπι, τι είναι το Strawberry Fields, τί σημαίνει το Ob-La-Di Ob-La-Da και ποιος είναι τέλος πάντων ο Jude;


 
Κι όμως, το Strawberry field ήταν ένα ορφανοτροφείο κοντά
στο σπίτι του Τζον Λένον!


 
Πηγή έμπνευσης του Τζόρτζ Χάρισον γι αυτό το κομμάτι αποτέλεσε ο Ray Charles!
 H πρώην σύζυγος του Πάτι εξακολουθεί να πιστεύει ότι σκεφτόταν εκείνη όταν το έγραφε.

Σκοπός του Steve Turner όταν έγραφε το βιβλίο όπως αναφέρει κι ο ίδιος στον πρόλογο δεν ήταν μια μουσικολογική προσέγγιση των Beatles αλλά να διηγηθεί πως γεννήθηκε κάθε τραγούδι τους. Είναι σημαντικό το γεγονός πως πέρα από τις πληροφορίες που παίρνουμε για κάθε τραγούδι, μας αποκαλύπτονται στοιχεία του χαρακτήρα, της ζωής, και των πεποιθήσεων των Σκαθαριών καθώς πολλά από τα τραγούδια τους ήταν βαθιά προσωπικά. Σίγουρα διαβάζοντας το βιβλίο δεν αγάπησα περισσότερο ή λιγότερο τα τραγούδια της μπάντας αλλά μπήκα στον πειρασμό να τα ξανακούσω με μια άλλη οπτική γωνία.

Ένα απόγευμα ο γιος του Λένον, Τζούλιαν έφερε από το νηπιαγωγείο
μία ζωγραφιά στην οποία είχε φτιάξει τη συμμαθήτρια του Λούσι 
"στον ουρανό με διαμάντια".


 
Η φράση κόλλησε στον Τζον και συνέθεσε το γνωστό κομμάτι.

Πραγματικά δηλώνω ενθουσιασμένη με το βιβλίο αυτό και πιστεύω πως απευθύνεται σε όλους όσους αγαπάνε τους Beatles, τόσο στους πιο σκληροπυρηνικούς αλλά και σε όσους μπορεί να μην είναι και τόσο  μυημένοι. Ο συγγραφέας έκανε εξαιρετική δουλειά, η έρευνα του κράτησε πολλά χρόνια και οι περισσότερες πληροφορίες του προήρθαν από τους ίδιους τους Beatles ενώ επιχειρεί να ξαφνιάσει και τα εναπομείναντα μέλη των Σκαθαριών με πληροφορίες που ούτε οι ίδιοι δεν γνωρίζουν, όπως τι απέγινε το κορίτσι από το οποίο εμπνεύστηκαν το “She's leaving home’’. Γι αυτό θα ήθελα να κλείσω με τα δικά του λόγια: «Να γιατί άξιζε τον κόπο να γράψω το A Hard Days Write. Ίσως είναι το βιβλίο που θα πλησιάσει όσο το δυνατόν περισσότερο στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι Beatles δημιούργησαν τη μαγεία των τραγουδιών τους». Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Bell.

 
Ο Πολ Μακ Κάρτνεϊ ήθελε να κοντράρει τους Who για τις διθυραμβικές
 κριτικές που πήρε το σίνγκλ τους ''I can see for miles'' από τον Τύπο
κι έτσι συνέλαβε την ιδέα για αυτό το κομμάτι. 

 
 
O Πολ έγραψε το ''Let it be'' επίτηδες σαν κύκνειο άσμα του 
συγκροτήματος όταν άρχισε να λυγίζει συναισθηματικά από 
τη διάλυση τους. Η ''Mother Mary'' που αναφέρει στο κομμάτι 
είναι στην πραγματικότητα η μητέρα του.

3 σχόλια:

  1. Αλίκη θα συμφωνήσω απόλυτα! Ο συγγραφέας περιγράφει την ιστορία πίσω από τα τραγούδια τους, τα γεγονότα και τα πρόσωπα που τους έδωσαν το έναυσμα να τα γράψουν. Ο αναγνώστης μπορεί να απομυθοποιήσει πράγματα και να κατανοήσει καλύτερα άλλα, ξετυλίγοντας ουσιαστικά την ιστορία των σκαθαριών. Περιέχει και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από όλη τους την πορεία. Σίγουρα ένα βιβλίο που αξίζει να έχεις στη βιβλιοθήκη σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς όπως τα λες!! Κι ευχαριστώ γιατί χωρίς εσένα δεν θα είχα μάθει για το βιβλίο!!! Αγαπάμε Beatles!!!!! ;)

      Διαγραφή
  2. How much is titanium worth, especially for poker? - TITanium
    But 2018 ford ecosport titanium if the titanium white amount of work is sufficient to trekz titanium pairing show the odds of hitting that number, you'll be titanium forging able to profit off your bets. used ford edge titanium Poker - Table Game. 1

    ΑπάντησηΔιαγραφή